T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ESENYURT - Bakyapı İlkokulu

Haberler

Mrt

Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılının Aralık ayında, İstanbul'un Fatih ilçesinin Sarıgüzel semtinde doğmuş ve 27 Aralık 1936 Pazar günü, saat 19.45'te Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı'nda vefat etmiştir. Mehmet Akif'in babası Mehmet Tahir Efendi (1826-1888) ve annesi Emine Şerife Hanım'dır (1836-1926). Mehmet Tahir Efendi çocuk yaşta Arnavutluk'tan İstanbul'a gelerek tahsil etmiş ve Fatih Medresesi müderrisliğine kadar yükselmiş âlim ve arif bir zattır. Annesi ise aslen Buharlı olan Tokatlı bir aileye mensuptur. Ailenin Akif'ten sonra Nuriye adında bir de kızları olmuştur.

Marşlar bir milletin duygu ve heyecanını yansıtır. Ülkenin bağımsızlığını, bayrağını simgeler. Bunun yanında vatana duyulan sevgi ve bağlılığı ifade eder. Devletlerin bayraklarının yanında, bağımsızlık simgesi olan bir millî marşları vardır. Osmanlı Devleti'nde ise II. Mahmut Döneminde bestelenen Mahmudiye Marşı, millî marş kabul edildi. Padişah değiştikçe millî marşta değişti. I. ve II. Meşrutiyet Döneminde millî marş konusu gündeme gelmiş ancak bir sonuç alınamamıştır. Dolayısıyla Osmanlı Devleti'nin millî bir marşı yoktu. Ama artık milliyetçilik ilkesine dayanan yeni bir Türk Devleti kurulmuştu. Bu nedenle Millî Eğitim Bakanlığı Kurtuluş Savaşı'nın anlamını belirtecek ve yeni devletin bağımsızlığının sembolü olacak millî bir marşın yazılması için 1921 yılında bir yarışma açtı. Yarışmaya 724 şiir katıldı.

Yarışmada para ödülü olduğu için Mehmet Akif ERSOY katılmadı. Ancak dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver) para meselesinin çözümleneceğini söyleyerek Mehmet Akif ERSOY'dan yarışmaya katılmasını istedi. Çünkü yazılan şiirlerden hiçbiri millî duygularımızı ifade için yeterli bulunmamıştı. Bunun üzerine Mehmet Akif ERSOY Kurtuluş Savaşı'nın en derin heyecanını yansıtan bir şiir yazdı. Kahraman ordumuza ithaf ederek yazdığı şiir, millî marşımız olarak 12 Mart 1921'de II. İnönü Savaşı'ndan önce mecliste kabul edildi. Böylece Türk milletinin, bağımsız yaşama arzusunu dile getiren millî marşı oldu. Cumhuriyet döneminde İstiklal Marşı'nın bestesini Cumhurbaşkanlığı Orkestra Şefi Osman Zeki ÜNGÖR yapmıştır (1930).

Kurtuluş Savaşının amacını ve ruhunu, Milletin bağımsızlık istek ve azmini dile getiren İstiklal Marşının kabul edildiği tarih olan 12 Mart günü; 04.05.2007 tarih ve 5649 sayılı Kanunla " İstiklal Marşının Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy' u Anma Günü" olarak kabul edilmiştir.

Mrt

Dünyada her şey kadının eseridir. Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar.

 

Mrt

Ana sınfı Şubelerimizin Ramazan Etkinlikleri

Şbt

Okulumuz 3-A Sınıfı  İBB Bağcılar Çocuk Trafik Eğitim Parkı gezisi yaptı,yaparak yaşayarak trafik tecrübesi kazandılar.

Şbt

Ülkemiz, doğal afetlere karşı maalesef sıklıkla karşılaşan bir coğrafyada yer alıyor. Son olarak, 6 Şubat tarihinde yaşanan deprem, yine toplumumuzda derin izler bıraktı. Bu acı olayda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve sevdiklerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Saat 19:01'de meydana gelen deprem, birçok ilimizi etkiledi ve birçok insanın yaşamını alt üst etti. Her deprem, insan hayatında derin yaralar açan, acıları bir araya getiren ve dayanışmanın önemini bir kez daha hatırlatan bir anıdır. Depremler, insanoğlunun doğa karşısındaki kırılganlığını ve birbirine olan bağlılığını bir kez daha gözler önüne serer.

Yaşanan deprem, aynı zamanda afetlere karşı hazırlıklı olmanın ve bilinçli bir şekilde hareket etmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Toplum olarak afet bilinci kazanmalı, güvenli binalar inşa etmeli, deprem anında alınacak tedbirleri bilmeli ve bu konuda eğitim almalıyız. Ancak böylece, doğal afetler karşısında daha dirençli ve dayanıklı bir toplum olabiliriz.

Depremin yarattığı fiziksel yıkımın yanı sıra, duygusal olarak da birçok insanın hayatını etkilediği unutulmamalıdır. Kaybedilen her can, bir ailenin, bir toplumun en değerli varlığıdır. Bu nedenle, acıları paylaşmak, birbirimize destek olmak ve dayanışma içinde olmak, toplumumuzun en güçlü yanlarından biridir.

6 Şubat Depremi, bize acı gerçekleri bir kez daha hatırlatmış olsa da, bu zor zamanlarda bir araya gelerek, yardımlaşarak ve sevgiyle destek vererek, bu tür felaketlerin üstesinden gelebileceğimizi göstermiştir. Unutmayalım ki, birlikte daha güçlüyüz ve birbirimize olan sevgi ve dayanışma ile bu zor günleri atlatabiliriz.

Depremzedelerle birlikte olmak, yardımlaşmak ve toplum olarak dayanışma içinde olmak, bu zorlu sürecin daha hafif atlatılmasına yardımcı olacaktır. Başsağlığı dilerken, hep birlikte daha güvenli bir gelecek için adımlar atmaya devam edelim.

Ock

 

Millî Eğitim Bakanlığınca bu yıl ilk kez yarıyıl tatilinden önceki son haftada öğrencilerin keyifli, eğitici ve öğretici bir hafta geçirmeleri amacıyla düzenlenen "dönem sonu faaliyet haftası", öğrencilerin sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılmalarını sağlıyor.Okulumuzdaki bazı etkinliklerin videosu aşağıda belirtilmiştir.

Ock

Okulumuz 3-G ve 4-H sınıfları En Temiz Sınıf Projesinde kendi zümrelerinde bu hafta 1.olmuşlardır.Öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi tebrik ediyoruz.

Ara

En Temiz Sınıf Uygulamasında 3-A ve 4-D sınıflarımız 1.olmuştur.

Ara

Yerli Malı Haftası (resmî adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası), 12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de tüm okullarda kutlanan belirli günler ve haftalardandır.

I. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi.

Haftanın amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve ''yerli malı kullanmanın önemi'' vurgulanır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir. İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur.

Okullarda 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan bu haftada tutum, yatırım ve Türk malları hakkında bilgi verilir. Şiirler okunur, konuşmalar yapılır, skeçler ve oyunlar oynanır.

 

Ara

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i, yani 1 milyardan fazla kişi çeşitli yeti yitimi (Engellilik) durumuna sahiptir. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmaktadır.

Halkımızın sağlık düzeyini yükseltmek ve geliştirmek için bedensel, zihinsel, sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan insanların (yaşlı, engelli, aile içi şiddete maruz kalan kişiler, sokak çocukları vb.) korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay erişilebilirliğin artırılmasına yönelik faaliyetlerimiz yer almaktadır.

Kas

24 Kasım, Millet Mektepleri'nin açılışı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Kasım 1928 tarihinde “Başöğretmen” sıfatı alması vesilesiyle, 1981 yılından beri “Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır. Öğretmenlik, insanlık tarihinin en önemli mesleğidir. Öğretmenlik mesleği, her şeyden önce bir ideal, gaye ve bir hizmet mesleğidir. Bir öğretmenin en önemli özelliği, sevgi dolu yüreği ve adanmışlık ruhudur. Sevgi dolu bir öğretmen, ışık demektir. O, yeri doldurulmaz öğretici, eserine kıymet biçilemeyen varlık, kendini tüketerek etrafını aydınlatan mum, gerçeğin ve idealin üstadı, dünyanın en büyük sorumluluğuna sahip insandır; öğretmen. 

 

 

 

 

Kas

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü 

 

 

 

 

Kas

Geçtiğimiz hafta haftanın en temiz sınıfı projesinde ilkokul sınıfları arasından birinci seçilen 2/A  ve ortaokullar arasından birinci seçilen 1/B sınıfımızı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz.

Ekm

İstiklâl mücadelemizin önderi, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları başta olmak üzere bütün şehit ve gazilerimizi şükran, saygı ve rahmetle anıyoruz.

Cumhuriyetsiz bir toplum, yarınsız bir gündür. Cumhuriyet bayramınız kutlu olsun.

Cumhuriyetimizin yıldönümünü kutladığımız bu günlerde, geleceğe büyük bir ümit, inanç ve gayretle yürümek azmi ve de kararlılığı dileğiyle. "Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun"

Ekm